Els Groot WijnWorkshops heeft in 2019 een nieuwe naam en website gekregen, Vinaventura! Kijk op www.vinaventura.nl


Gepost 13/03/2019

Portugal bij wijnboer Bart

Daar denk ik wel eens over na. En jullie wijnliefhebbers en avonturiers vast ook!
Ik ga je laten kennismaken met twee Nederlanders die dit deden. 


1979. De jonge Bart en Hettie kwamen terug van een jaar lange rondreis in Zuid-Amerika. De boot ging van Brazilië naar Rotterdam, met een tussenstop in Lissabon. En in die paar dagen dat de boot daar aanmeerde, gebeurde er iets onverwachts. Ze werden verliefd op Portugal. Het stukje Europa dat het meest op Zuid-Amerika leek! Nederland kon wel wachten.

Gepost 07/03/2019

sample image1        
Ooit was Colares een belangrijk wijngebied met kostbare bewaarwijnen, dat met Bordeaux werd vergeleken. Het was de 2e Portugese regio die de DOC status ontving, na het portgebied. Van de toenmalige 1000 ha rest nog 20 ha verspreid liggende veldjes. Daar doet Francisco Figueiredo, de wijnmaker van de wijncoöperatie, zijn best om deze wijncultuur te redden van de ondergang. Er wordt hier iets unieks gemaakt, dankzij koppig doorzettingsvermogen van enkele wijnbedrijven.


Els Groot WijnWorkshops heeft in 2019 een nieuwe naam en website gekregen, Vinaventura! Kijk op www.vinaventura.nl
Gepost 22/01/2019

DSC06022   

Wat is wijngaard Hof van Twente?
Wijngaard Hof van Twente is een wijnbedrijf in Bentelo, zo’n 10 kilometer van Delden. Ilse en Roelof Visscher hebben hier drie verspreid liggende wijngaarden en een prachtige en gezellige proefruimte. Daar kun je hun wijnen proeven en informatie of een rondleiding krijgen. Voor als zij er zelf niet zijn, hebben zij professionele medewerkers in dienst om je te ontvangen, te woord te staan en van een glas wijn te voorzien. 
De familie Visscher wil graag mensen ontvangen op hun wijnbedrijf en hen bekend maken met hun wijnen. Ze streven ernaar om je een beleving te bieden, de beleving van hun wijngoed, waar je niet alleen hun wijnen kunt proeven vergezeld van een klein hapje, maar ook kunt rondkijken en ontdekken, zien hoe de wijn gemaakt wordt, naar de wijngaarden wandelen, dóór de wijngaarden wandelen en natuurlijk hun wijnen kopen. De omgeving leent zich perfect voor een wandeling, een echte wijnwandeling!
Maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben zij hoog in het vaandel staan, zij bieden werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gepost 30/12/2018

Restaurant PiparozaPortugal, land van zon en een 850 km lange kust vol witte zandstranden en verscholen baaitjes, met wit-blauwe vissersdorpjes en Unesco-erfgoedplaatsen, met kurkeiken, port, gebakken sardientjes, fado . . . . . Jazeker, dat klopt, maar ik geef je zeven speciale redenen om Portugal met mij te bezoeken.

Waaraan denk je dan? Kruis even aan:   DSC06250

O Zon
O Beeldschone zandstranden en stille baaitjes
O Smalle steegjes vol bloempotten, wasgoed boven mijn hoofd
O Dorstlessende witte wijnen, warmbloedige rode wijnen
O Olijfbomen
O Gezellige terrasjes met vrolijke mensen
O droge rosé met tapa’s
O Vis, zo uit de zee op mijn bord
O Kristalheldere, azuurblauwe zee
O Ongerepte natuur
O Tijm en rozemarijn
O Palmbomen en oleanders
O Oude mannetjes op een bankje onder een plataan
O De geur van lamsvlees van de barbecue
O Kraampjes vol kleurige groenten en fruit
O Goede olijfolie
O Kleurige vissersbootjes

Waar je ook aan hebt gedacht, het maakt niet uit. In vele van mijn reizen zul je een groot aantal van deze verrukkelijke ingrediënten vinden. Maar het toppunt van “mediterraansheid’ is Sardinië.
Daar vind je zon, beeldschone zandstranden, stille baaitjes, onwaarschijnlijk helder zeewater, ongerepte natuur enzovoort. Echtwaar, het is er allemaal. Een heerlijk eiland waar je ook verrast zult worden door een stil binnenland van heuvels met schaapskudden, met kruidige struiken zoals mirte, mastiek en jeneverbes. En relaxte Sardijnen die rustig van het leven genieten.

Sardinië heeft zijn eigen, authentieke keuken: ontzettend vers en puur, met Arabische invloeden. En dan de wijnen nog. . . . Carignano, cagnulari, cannonau, monica, bovale, vermentino, nuragus, nasco en torbato. Jammer als je ze niet kent: ze zijn keigoed! De rode combineren we bijvoorbeeld met het speenvarkentje van het spit dat de herders hoog in de heuvels voor ons bereiden. Of met wild zwijnstoofpot. De witte drinken we bij zwaardvis- of tonijnbiefstuk, bij gegrilde groenten, bij inktvissalade. . .
Als je snel bent, kun je nog boeken voor deze reis, zie https://elsgrootwijnworkshops.nl/2-uncategorised/34-wijn-spijsreis-sardinie

Gepost 24/5/2018

Colares wijnranken in het zandEen wijn met 12 USP’s
Ja, de vreemdste wijngaarden ter wereld staan in Colares, nabij Lissabon
Ra ra wat is dit? Deze kale zandbak vol dode takken? Een verwaarloosd stukje grond? Restanten van iets dat hier vorig jaar heeft gestaan? Nee! Dit is een wijngaard in het Colares wijngebied. Bijna aan de oceaan, in het zand. Op inventieve wijze zijn ze van elkaar gescheiden door palissaden van heel oude houten planken, door gestapelde stenen muurtjes en hoge rietkragen. De wijnstokken groeien niet naar boven en worden niet geleid, maar verspreiden zich kruipend over het zand in willekeurige richtingen.